Hørtekollen

Lengst nord i Lierdalen ruver Hørtekollen, «Den gruelige Precipice», som en tysk reisende omtalte den på 1800-tallet.

Selv om Hørtekollen i Sylling ikke på langt nær er det høyeste punktet i Lier, har denne grove klippeveggen blitt en del av identiteten til de øvre delene av Lier. På bildet nedenfor ses Hørtekollen fra Engerkleivene, inngangen til Vestmarka fra Sylling. Nedenfor Hørtekollen ser vi Hørte gård.

Hørtekollen - Den gruelige Precipice

Videoklippet nedenfor er fra søndag 24. juli 2011. Det hadde vært store nedbørsmengder stort sett hele helga, og da regnværet roet seg søndag kveld steg tåkeskyene opp fra den frodige og grønne Lierdalen. Og om du skulle lure, videoen spilles av i rundt dobbel hastighet.

Myter og historier

Hørtekollen har alltid vært omspunnet av myter, sagn og historier. Som sagnet om Siri Sara, kongsdatteren som ble styrtet i døden fra Hørtekollen av sin far, da hun ble forelsket i en gutt av ringere byrd fra nede i bygda.

Les mer om Siri Sara på Sylling.no

Det finnes også en historie om en mann som skal ha blitt bergtatt av Hørtekollen. Det var visst så fint der inne at han ble lei seg da han kom ut igjen.

Nedenfor Hørtekollen, nærmest parallellt mellom fjellveggen og Holsfjordens vestre bredd, ligger Altanåsen. I Sylling sies det at hele denne åsen, som består av fjell, hviler på en sandbunn. Og ser man nøye etter skal man kunne se at Altanåsen snudd på hodet vil gli rett på plass inntil Hørtekollen, som et puslespill med bare to biter. Kan Altanåsen en gang ha vært en del av Hørtekollen som falt ned, rullet rundt og landet på hodet nede i bygda?

Utsiktspunkt, tusenårsvarde og Svenskehaugen

Det tradisjonelle utsiktspunktet på Hørtekollen, merket med blåmerket sti fra boligfeltet Fagerliåsen, ligger 452 meter over havet. Det er her Hørtekollen er på sitt bratteste, og når man tar i betraktning at man ser rett ned i Holsfjorden med en dybde på 295 meter forstår man at det er et voldsomt landskap man har med å gjøre. I alle fall til Østlandet å være. Hadde man tappet Tyrifjorden helt ned ville man altså fått en høydeforskjell på rundt 750 meter.

Noe lenger vest for det tradisjonelle utsiktspunktet ligger enda et utsiktspunkt, 478 meter over havet. Her ser man ikke stort til fjorden, men utsikten nedover mot Lierdalen er upåklagelig. Utsiktspunktet på 478 meter over havet var også stedet hvor det ble tent en varde ved inngangen til det nye årtusenet, en varde som ikke bare var synlig over store deler av Lier, men også synlig fra Ringerike i nord.

Mellom disse to utsiktspunktene finner man en kløft i fjellveggen, Bjønneleina. Her var det gruvedrift under første verdenskrig.

Men det høyeste punktet på Hørtekollen er verken 452 eller 478 meter over havet. For om lag 500 meter unna, et stykke fra selve kanten av Hørtekollen, finner man Svenskehaugen. Svenskehaugen ligger 495 meter over havet.

Varden på Hørtekollen
Utsiktspunktet 478 m.o.h. hvor det ble tent en varde ved inngangen til år 2000.

Har du vært på Hørtekollen?

Hva syntes du om utsikten? Del med leserne i kommentarfeltet nedenfor.

Hvor mener du det er best utsikt i Finnemarka?