Spis blåbær!

Gode muligheter for å få i seg nok antioksidanter i Finnemarka nå. Gjør som brunbjørnen og barna - hiv innpå!

Blåbærbuskene tilhører lyngfamilien og blir 10-15 cm høye. Om våren popper det ut små grønnhvite blomster, som i løpet av sommeren utvikler seg til saftige og blåsvarte bær.

Blåbæra slik vi kjenner den er utbredt i store deler av Europa, og her i landet forekommer den helt opp mot 1700 meter over havet.

Blåbær

100 kroner kiloen

Når blåbæra er best egnet for plukking avhenger av beliggenhet og sesongvariasjoner, men fra siste halvdel av juli og utover er vanligvis lyngen i Finnemarka dekket av de små blå.

Med godt pågangsmot, en god rygg og en bærplukker som hjelpemiddel kan man lett høste store mengder på kort tid. Det er også verdt å merke seg at «norske» blåbær (gjerne plukket i Sverige) selges over disk for opp mot 100 kroner per kilo, så en økt i marka kan gi god uttelling for matbudsjettet. Forutsatt at blåbær er en egen post i matbudsjettet ditt...

Antioksidanter

Tidligere ble ikke næringsverdien i blåbær ansett som særlig høy, men i nyere tid har man avdekket at det er rikelig med antioksidanter i bærene.

Øståsen i Finnemarka i midten av august 2014
Øståsen i Finnemarka i midten av august 2014

Når menneskekroppen fordøyer oksygen dannes det hele tiden reaktive oksygenforbindelser, som for eksempel frie radikaler. Dette kan skade cellene i kroppen, som igjen kan gjøre cellene ustabile og dermed føre til sykdom.

Antioksidanter er kroppens naturlige forsvar mot slike reaktive oksygenforbindelser. Det er viktig med en god balanse mellom disse forbindelsene og antioksidantene for at kroppens celler skal fungere best mulig.

Og produserer kroppen for lite antioksidanter er altså blåbær langt på vei en god løsning.

Men vær oppmerksom på at for mye antioksidanter i følge nyere forskning også kan forkorte livet. Dette dreier seg riktignok mest om kosttilskudd, og ikke de mengdene man får i seg gjennom bær.

Blåbær inneholder også C-vitamin (som i bunn og grunn også er en antioksidant), i tillegg til flere andre næringsrike stoffer.

I folkemedisinen er blåbæra kjent for å ha en positiv effekt ved diaré, og enkelte mener også at blåbær skal være gunstig for synet. I tillegg sies det at ekstrakter fra blåbær kan forsinke aldringsprosessen og gjøre hjernen klarere.

Barnas favoritt

Min datter Signe (2) er en storspiser av blåbær, og i år har hun også fått sin egen bærplukker i juniorstørrelse. Hun har riktignok ikke fått helt sving på bærplukkeren denne sesongen, men det kommer nok med årene.

Men det er likevel stor stas å sitte midt i en tue og hive innpå i sitt eget tempo, fra hånd til munn.

Blåbærene fristet fortsatt i slutten av september i fjor
Blåbærene fristet fortsatt i slutten av september i fjor

20140822-003011_blaabaer-signe-spiser-ute.jpg
Signe og dukken Amalie, kanskje i størst grad Signe, nyter nyplukkede blåbær i en provisorisk gapahuk. Billig (gratis), sunt og enkelt!

Pannekaker og blåbærsyltetøy er en sikker vinner. Enkelte ganger vinner også blåbærsyltetøyet over pannekakene og utgjør majoriteten av måltidet...
Pannekaker og blåbærsyltetøy er en sikker vinner. Enkelte ganger vinner også blåbærsyltetøyet over pannekakene og ender opp med å utgjøre majoriteten av måltidet... Bare blåbær?