Meteor i Finnemarka

- Det er snakk om store steiner som lander på bakken et eller annet sted.

Natt til søndag 25. juli ble det fra store deler av Østlandet observert kraftige lysglimt, etterfulgt av det som flere beskrev som enorme smell.

Norsk meteornettverk forteller at det dreier seg om en uvanlig stor meteor som skal ha vært synlig i noen sekunder.

Deres foreløpige beregninger tyder på at den falt ned nettopp her i Finnemarka, og de sier videre at det er mulig at deler har falt ned til bakken som meteoritter.

- Det er unikt å kunne få oppleve meteorer som dette. Når det er buldring og to kraftige lysglimt er det snakk om store steiner som lander på bakken et eller annet sted, sier Morten Bilet i Norsk meteornettverk til NRK.

Stort område

Nå skal det sies at Finnemarka er et stort område på 430 kvadratkilometer, så om man skulle ha noe håp om å finne en meteoritt bør nok leteområdet innsnevres ganske så heftig.

Utsikt fra Knivefjellet mot Glitre
Utsikt fra Knivefjellet nordover mot Glitre og de sentrale delene av Finnemarka

Eventuelle meteoritter vil også kunne ha boret seg relativt langt ned i bakken og være godt skjult.

Og kanskje alt forsvant med et plask i et av de utallige fiskevannene i Finnemarka?

Observasjonene

I kartet nedenfor vises observasjonene fra Norsk meteornettverk.

Finnemarka er et gigantisk krater

En interessant faktaopplysning relatert til dette, er at de sentrale delene av Finnemarka faktisk er et gigantisk krater.

Men da er det ikke snakk om et krater som et resultat av at man fikk en liten planet i planeten, men et vulkansk krater.

For rundt 250-300 millioner år siden var det stor vulkansk aktivitet i området, og i dag har man den såkalte Glitrevannskalderaen, en rund forsenkning i terrenget hvor midten har rast sammen og falt ned.

Glitrevannskalderaen er 10×16 kilometer med Glitre i midten. Navnet kaldera kommer for øvrig fra det spanske ordet for kjele eller gryte.

Nattehimmel i Finnemarka
Nattehimmelen over Finnemarka en høstdag i 2020