Det høyeste punktet i Finnemarka

Hvor ligger egentlig det høyeste punktet i Finnemarka?

Dette spørsmålet har vært gjenstand for mye diskusjon. Det har aldri vært tvil om at det høyeste punktet ligger i Breili-traktene, men det nøyaktige stedet har man vært i tvil om.

Siden Breiliflaka og området sydover er et relativt stort og flatt platå, er mange små knauser kandidater til tittelen Finnemarkas høyeste punkt.

Breiliflaka

Tradisjonelt sett har Breiliflaka vært betraktet som det høyeste punktet i Finnemarka, med sine 702 meter over havet.

Breiliflaka er et trigonometrisk punkt med offisiell høyde 701,97 meter over havet.

Lauvkollen

Så en periode var det Lauvkollen som ble utropt til det høyeste punktet i Finnemarka. Da jeg gikk på ungdomsskolen la jeg derfor ut på en «ekspedisjon» sammen med en kamerat, hvor målet var å plante flagget på «toppen av Finnemarka».

Dette var på slutten av 90-tallet før GPS var allemannseie, så om vi faktisk fant det (antatt) høyeste punktet i Finnemarka får vi nok aldri vite.

Svend Asbjørn på Lauvkollen
Ekspedisjonsdeltaker Svend Asbjørn Sylling på Lauvkollen

Lauvkollen er ikke akkurat en fjelltopp, men et platå med masse lav krattskog. Flere steder har turgåere bygget mindre varder. For alt jeg vet kan toppunktet være midt innunder ei granbusk, og ikke på en majestetisk knaus.

Lauvkollen - masse lav krattskog

Sommeren 2005 gikk jeg med sykkelen på ryggen fra Fallet, forbi Store Elgstjern og Lille Elgstjern, over Lauvkollen og Breili og ned til Øst-Modum. En flott tur som for øvrig ga meg en slitasjeskade i det ene kneet som skulle plage meg i flere år.

På denne turen hadde jeg med meg GPS med barometrisk høydemåler og fikk klokket inn 703 meter over havet i hoftehøyde.

Lauvkollen med GPS

Brennåsen

I de senere årene har det kommet meg for øre at Brennåsen skal være det høyeste punktet i Finnemarka.

Brennåsen?! Plantet vi ekspedisjonsflagget på feil sted den sommerkvelden på slutten av 90-tallet?

Og så sannelig: Tallet 704 lyste mot meg på kartet! Eller faktisk 703,5 meter ved nærmere ettersyn på et mer detaljert kart.

Men heldigvis: Lauvkollen står ikke lenger på kartet, og Brennåsen er mer eller mindre på samme sted. Kanskje jeg likevel har stått på Finnemarkas høyeste punkt?

Brennåsen er Finnemarkas høyeste punkt

Har du vært på Brennåsen?

Hvis ja, fortell om turen i kommentarfeltet nedenfor! Og for de av dere som ennå ikke har vært der, har dere planer om å ta turen til taket av Finnemarka?