Turrenn i Finnemarka

Da Birkebeinerrennet gikk gjennom Finnemarka.

20150201-194017_hauern-lang-rekke.jpg

I disse dager arrangeres «Thorleif Haug Skifestival», hvor tradisjonsrike «Thorleif Haugs Minneløp» og «Thorleif Haug Marsjen» inngår. Men vi finner også «Familiehauern», «Minihauern», «Natthauern» og «Halvhauern». De to sistnevnte for øvrig avlyst denne vinteren*.

*Anmerkning 7/2-16: Denne saken ble opprinnelig publisert vinteren 2015

Thorleif «Hauer'n» Haug

«Hauer'n» selv kom til verden i Vivelstaddalen i Lier i 1894 og vokste opp til å bli vår ubestridte skikonge i mellomkrigstida.

Han vant femmila i Holmenkollen første gang i 1918, og fulgte opp med ytterligere fem seire på samme distanse i årene som fulgte. Med både olympiske medaljer og et tosifret antall kongepokaler levde han opp til tittelen som skikonge.

20150201-194031_thorleif-haug-1922.jpg
Thorleif Haug på startstreken i 1922
Foto: Per Braaten / Hol Bygdearkiv

Men medaljer har som kjent sine baksider, og da skikarrieren var lagt på hylla ventet hverdagen som rørlegger i Drammen for Thorleif Haug. Det var tøffe og fuktige arbeidsforhold, sistnevnte i dobbelt betydning, og 12. desember 1934 døde skikongen bare 40 år gammel.

«Finnemarksløpet»

Før vi ser på arrangementet «Hauer'n» slik vi kjenner det i 2015 går vi 83 år tilbake i tid, til vinteren 1932.

1932 var det året «Birkebeinerrennet» startet. Og her snakker vi altså selve «Birken» mellom Rena og Lillehammer. Men på vår hjemlige arena var det et annet renn som også så dagens lys dette året, nemlig «Finnemarksløpet».

«Finnemarksløpet» ble arrangert av Drafn og Vikersund i fellesskap, og bestod av en løype på 45 kilometer.

De første årene var traséen for «Finnemarksløpet» som følger:
Vikersund, Hovlandsfjell, Flagervann, Langvann, Glitre, Vrangen, Goliaten, Drafnhytta (matstasjon), Langemyr, Ballklubbhytta, Myredammen, Myresetervollen, Årkvisla, Stoppen og mål på Fjellheim skole på Brakerøya.

I 1937 ble traséen endret, og samme år skal det ha vært 250 startende deltakere, som hver betalte hele 3 kroner i startkontingent.

Men allerede etter 7 år skal det ha vært slutt for «Finnemarksløpet».

20150201-194012_hauern-deltakere-staker.jpg

«Glitreløpet»

Et annet renn i Finnemarka i 30-årene var «Glitreløpet» fra Geithus til Drammen.

Arrangørene av dette rennet var arbeideridrettslagene Fagen i Drammen og Geithus AIL.

Traséen for «Glitreløpet» skal ha gått opp Sønstebydalen fra Geithus, inn til Elgstjerna og ned til Gørbuvika i nordenden av Glitre, før det gikk strake veien sørover gjennom marka til Drammen.

Minneløpet

«Thorleif Haugs Minneløp» ble arrangert for første gang i 1966, og gikk opprinnelig fra Geithus til Spiralen i Drammen.

Minneløpet startet ganske likt som det tidligere «Glitreløpet», opp Sønstebydalen fra Geithus, og har også flere likhetstrekk med «Finnemarksløpet». Men målgangen for minneløpet har altså vært på Spiraltoppen, hvor det ble bilvei opp i 1961.

Og det er altså «Thorleif Haugs Minneløp» som går under navnet «Hauer'n»

Traséen for minneløpet har variert i stor grad opp gjennom årene, først og fremst grunnet snømangel.

Fra Kanada i Sylling og langs den nordvendte lia mot Nykjua har vist seg som en sikker vinner i snøfattige vintre, og enkelte år har til og med både start og mål blitt lagt til Kanada.

20150201-194023_hauern-skilt-sneisene.jpg

Marsjen

Mens idrettslag som Sturla, Strong og Drafn, og i de senere år Sjåstad/Vestre Lier IL, har arrangert minneløpet, har Drammens og Oplands Turistforening (nå DNT Drammen og Omegn) arrangert «Thorleif Haug Marsjen» som et roligere alternativ.

Minneløpet og marsjen har altså vært to separate arrangementer. Men fra 2003 har de to blitt arrangert på samme dag og i samme løype, og derav samlebegrepet «Thorleif Haug Skifestival».

20150201-194020_hauern-resultater.jpg

Birkebeinerrennet i Finnemarka?

Men hva så med da Birkebeinerrennet gikk i Finnemarka?

Nå har jeg omtalt både «Finnemarksløpet», «Glitreløpet», «Thorleif Haugs Minneløp» og «Thorleif Haug Marsjen», men det finnes andre løp i Finnemarka som har gått inn i historiebøkene:

«Birkebeinerrennet» startet i 1934 med 100 deltakere og gikk fra Årkvisla til Krokstadelva.

Løypa var 25 kilometer lang, og i likhet med dagens renn som bærer samme navn måtte man bære en oppakning med en viss vekt, som symboliserte vekten til kongsemnet Håkon Håkonsson. Dagens «Birken» krever 3,5 kg, mens rennet mellom Årkvisla og Krokstadelva på 30-tallet krevde 5,5 kg.

Nå var kongsemnet Håkon Håkonsen hele 2 år da han ble båret over fjellet i sikkerhet i år 1206, så han kan ikke ha vært av det kraftige slaget...

20150201-194027_hauern-tilskuere.jpg

Har du gått «Hauer'n» i Finnemarka, i en eller annen form? Del det i kommentarfeltet nedenfor: